Un` te duci tu mielule?La Bran!
|
|
Castelul Bran şi locaţiile ce ţin de istoria lui sunt din ce în ce mai solicitate pentru organizarea unor evenimente istorice, culturale şi culinare. Dintre acestea amintim Festivalul de gastronomie şi folclor ?Un` te duci tu mielule?La Bran!?, organizat la sfârşitul lunii mai. Festivalul a constat în organizarea unui concurs gastronomic, realizarea unui târg de produse tradiţionale specifice zonei, cu pastramă de oaie, carne de miel şi brânzeturi, şi susţinerea unui program artistic cu ansambluri folclorice şi interpreţi ai cântecului popular românesc.
Expoziţie gastronomică
Festivalul de gastronomie şi folclor ?Un` te duci tu mielule?La Bran!? s-a desfăşurat timp de trei zile, fiecare zi fiind destinată unui eveniment: concursul gastronomic, desemnarea câştigătorilor, program artistic pe întreg parcursul evenimentului şi premierea artiştilor folclorici.
Pe platoul ?Inima Reginei? au fost amplasate standurile cu produse tradiţionale, participanţii ţinând să-şi prezinte marfa într-un mod original: brânză în coajă de brad, telemea de oaie pe platou din lemn, brânză de burduf în coş de nuiele, decorat cu şervet cu motiv naţional. Expunerea cu vânzare a produselor tradiţionale reprezentative a atras turiştii şi a dat de furcă celor care au făcut jurizarea preparatelor culinare.
Dans tradiţional
Primarul comunei Bran, Gheorghe Hermeneanu, ne-a declarat: ?Astfel de festivaluri au devenit deja tradiţionale. Dorim ca prezentarea produselor tradiţionale şi a meşterilor populari să nu se facă doar la intrarea în castelul Bran, castel ce atrage turiştii ca un magnet datorită brandului Dracula. De aceea, activitatea de promovare este extinsă, locaţia fiind deja cunoscută, pentru că în fiecare an se organizează aici târguri şi festivaluri. Cu acest prilej promovăm nu numai gastronomia specifică zonei ci şi ansamblurile şcolilor din zona Bran - Moieciu ? Fundata, care s-au remarcat deja prin originalitatea cântecului, dansului şi portului popular?.
Păstoriul oilor
Ocupaţia de bază a locuitorilor din Bran a fost dintotdeauna păstoritul. Primăvara, turmele de oi sunt duse la vărat, în munte. Această practică numită transhumanţă reprezintă o migraţie periodică a păstorilor şi a turmelor de oi de la şes la munte. După ce mieii au fost înţărcaţi, laptele de oaie este strâns şi prelucrat de ciobani, rezultând brânzeturile. Aceste produse ajung să fie expuse şi vândute la festivalurile şi târgurile organizate în comuna Bran şi împrejurimi. Platoul ?Inima Reginei? este punctul central pentru organizarea şi sărbătorirea tradiţiilor şi obiceiurilor brănenilor, turiştii având posibilitatea să viziteze şi locul în care în anul 1940 a fost depusă inima Reginei Maria a României. Tot din acest platou există un unghi din care poate fi văzut, în toată splendoarea lui, Castelul Bran-Castelul lui Dracula.