Zilele Braşovului, ediţia a VIII-a
|
|
În perioada 23-26 aprilie, Braşovul a sărbătorit a opta ediţie a Zilelor Braşovului, eveniment ce a atras foarte mulţi turişti din ţară şi din străinătate. Zilele Braşovului au fost deschise cu foc de artificii, cu o paradă în fruntea căreia s-a aflat fanfara, urmată de grupările junilor, copiii celor mai importante cluburi sportive ale oraşului, parada fiind închisă de maşinile de epocă. Manifestarea a fost dechisă de primarul Braşovului, George Scripcaru care a declarat: ?Ne întâlnim din nou la Zilele Braşovului şi sufletul nostru este plin de bucurie. Împreună, braşoveni şi oaspeţi, vom petrece trei zile de neuitat, în cel mai frumos oraş al ţării. Declar deschise Zilele Braşovului, aici în Piaţa Sfatului, în centrul vechii cetăţi?.
Meşterii populari
Pe aleea de lângă Parcul Titulescu, înainte de deschiderea oficială a Zilelor Braşovului, meşteri populari din întreaga ţară şi-au aşezat standurile cu produse tradiţionale româneşti, alături de standurile etnicilor maghiari veniţi din judeţele Covasna şi Harghita. Standurile au fost luate cu asalt de turişti, fiecare dorind să plece acasă cu un suvenir, care să amintească de ineditul eveniment şi de oraşul de la Poalele Tâmpei. De mare interes s-au mai bucurat: Târgul de produse tradiţionale, slow- food Parcul Titulescu
- Târgul de flori - Piaţa Sfatului şi Uliţa Vinului - M. Weiss.
Parada folclorului
Pe scena special amenajată din Piaţa Sfatului, au urcat pe rând cele mai importante ansambluri folclorice din judeţ. Spectacolul a făcut neîncăpătoare Piaţa iar turiştii au avut posibilitatea să admire portul popular, cântecul şi dansul românesc, dar şi portul popular, cântecele şi dansurile etnicilor maghiari şi germani, cărora li s-au alăturat ansamblul bulgăresc. Pe lângă cântece şi dansuri, au fost interpretate obiceiuri străvechi, printre care s-a numărat şi ?Plugarul?, realizat de ansamblul folcloric din Dumbrăviţa şi Teliu. Lor li s-au alăturat prestigioşi interpreţi de muzică populară, taraful Ţara Bârsei, condus de Petrişor Varga, ansamblurile folclorice din Dumbrăviţa, Codlea, Teliu, Sânpetru, Cerbul Carpatin şi altele.
Spectacolul junilor
Ca în fiecare an, şi în anul acesta Junii Braşovului au oferit un spectacol de neuitat prin port, podoabe şi parada propriu-zisă, desfăşurată pe un traseu bine stabilit. Pe tot parcursul traseului turiştii s-au înghesuit să admire junii călare şi au răspuns atunci când aceştia au strigat ?Hristos a Înviat!?. Junii au fost încolonaţi după o ordine bine stabilită şi devenită tradiţională: mai întâi Junii Tineri, urmaţi de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Roşiori şi Albiori. Coloana este deschisă de fanfară. Fiecare grup are în frunte vătaful, urmat de stegar, încadrat de cei doi armaşi. Vătaful poartă banderola roşie pe piept, iar armaşii mare şi mic, albastră şi galbenă, formând astfel tricolorul, ca pe vremea când aceasta era interzis. Plecând din Prund, Junii fac un popas la Troiţa Căpitanului Ilie Birt, unde cântă "Hristos a înviat!", fiecare grup în parte, apoi coboară pe strada Mureşenilor până la Bulevardul Revoluţiei, după care urcă, ocolind pe strada Nicolae Bălcescu, trec de "Poarta Şchei", în sus pe strada Căpitan Ilie, strada Pe Tocile spre "Capul Satului" pe strada Podul Creţului şi de aici la Pietrele lui Solomon. Pe tot parcursul călătoriei, junii sunt întâmpinaţi de locuitorii Braşovului cu urale şi aplauze, cărora junii le răspund prin a-i invita să-i însoţească "la Pietri" ca să petreacă în natura alături de ei .
Expoziţie gastronomică
Cu prilejul Zilelor Braşovului, Primăria Braşov a organizat şi o expoziţie cu produse tradiţionale româneşti, ce a avut loc în Sala Mare a restaurantului ARO Palace. Standurile au fost impunătoare, produsele gustoase, aranjate spectacular, realizate de maeştri bucătari medaliaţi în ţară şi străinătate. Dintre aceştia amintim: Robert Man, locul doi pe ţară, reprezintă România la Bruxelles, la Promenada Naţiunilor; Carandente Domenico, italian, bucătar şef la restaurantul Prato; bucătăria restaurantului Aro Palace, prezentată de Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Bucătarilor şi Cofetarilor din România; Coliba Haiducilor ? Poiana Braşov şi Şcoala Braşoveană de Turism reprezentată de ec. Laurente Ovesea.
Degustarea produselor, tradiţiile şi obiceiurile, calitatea evenimentului au convins turiştii de faptul că Braşovul este un loc pe care nu ţi-l poţi refuza, aşa cum sunt locuri în care te întorci mereu, pentru că ?nu poţi uita uşor savoarea mâncărurilor, parfumul vinurilor româneşti şi caldura braşovenilor?.