Bucătăria tradiţională braşoveană
|
|
Agenţia de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, în colaborare cu Centrul de Conservare a Culturii Tradiţionale şi Asociaţia Culturală ?Conexiuni?, a organizat la Restaurantul Cramă ?Cerbul Carpatin? un festival culinar cu produse tradiţionale specifice localităţilor din judeţ. Evenimentul face parte din Programul ?Tradiţii braşovene?, care a inclus pe lângă Festivalul Culinar şi expoziţii de sculptură, cojocărit, artizanat, icoane, ouă încondeiate şi ţesături, precum şi un spectacol folcloric de excepţie. Festivalul culinar se află la a doua ediţie, prima fiind organizată la sfârşit de an 2006, când a avut loc ultima sacrificare a porcilor prin metode specifice româneşti şi realizarea de produse culinare tradiţionale.
Bucate tradiţionale româneşti
În incinta restaurantului cramă ?Cerbul Carpatin? au fost aduse din toate colţurile judeţului, produse culinare specifice zonei, provenind din bucătăriile românilor dar şi din cele ale etnicilor care convieţuiesc în judeţ. A fost organizată o expoziţie pe cinste, iar pe lângă preparatele culinare, au fost expuse sticlele de palincă şi tradiţionala ţuică, dintre care s-a remarcat ţuica de Drăguş, care avea peste 60 de grade. Datorită tăriei, ţuica de Drăguş a fost botezată ?Temelia?. Această băutură alcoolică se realizează după o reţetă transmisă din tată în fiu, fiind consumată la cele mai importante momente din viaţa omului.
Ciorba de prune uscate
La expoziţia culinară au participat locuitori de etnie maghiară din comunele Tărlungeni, Apaţa, Ormeniş, români care păstrează tradiţiile săseşti din Viscri, Drăguş şi alţi reprezentanţi ai comunelor româneşti din judeţ. Ca un produs culinar de excepţie amintim ciorba de prune uscate, care a fost servită în farfurii săseşti, aduse special din gospodăriile proprii. Invitaţii s-au înghesuit să deguste preparatele făcute după reţete specifice şi s-au înfruptat din cârnaţi, caltaboşi, tobă, friptură de porc şi alte delicatese.
Proiectul ?Autentic braşovean?
Cu acest prilej, a fost lansat Proiectul ?Autentic braşovean?, care să promoveze valorile tradiţionale.
Mihai Pascu, director în cadrul Departamentului Integrare, Coordonare al Consiliului Judeţean Braşov şi preşedintele Agenţiei de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Braşov, a declarat: ?Dorim să promovăm dezvoltarea rurală, iar în cadrul proiectului, care se va desfăşura pe o perioadă de trei ani, la Şercaia, în colaborare cu toate primăriile din judeţ, să înfiinţăm un centru expoziţional cu vânzare, precum şi o unitate de alimentaţie publică de desfacere. Astfel, toate localităţile îşi vor putea promova produsele tradiţionale de reală valoare, iar la fiecare sfârşit de săptămână, fiecare comună să organizeze propriul eveniment?.
Marcă înregistrată
Proiectul are în vedere şi formarea fermierilor după modelul european, fiind organizate cursuri speciale. Va mai fi înfiinţată o microfermă, unde vor fi aplicate tehnici moderne agricole. Interesant este faptul că toate produsele care vor fi selectate pentru a fi supuse comercializării vor purta marca ?Autentic braşovean?, marcă înregistrată de Consiliul Judeţean Braşov. Consiliul Judeţean Braşov va aloca fonduri pentru demararea proiectului, urmând ca pe parcurs să fie solicitate fonduri de la Uniunea Europeană. Valoarea estimativă depăşeşte 25 de milioane de euro.