La sfârşitul lunii ianuarie, în comuna Teliu, judeţul Braşov, a avut loc inaugurarea unei investiţii, de talie europeană, ?Fabrica de melci?. La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, senatori şi deputaţi, reprezentanţi ai administraţiei judeţului, consilieri judeţeni, membri ai Agenţiei Naţionale pentru Creşterea Animalelor, membri Cooperativei Agricole, reprezentanţi ai consultanţei din Japonia şi mare parte din populaţia comunei Teliu.
Investiţie la standarde europene
După tăierea panglicii inaugurale, invitaţii au avut posibilitatea să viziteze fabrica, ce asigură o producţie de 5.000 de tone anual, materie primă la melc. Investiţia este împărţită în unitatea de procesare care conţine zona de producţie, zona de depozitare şi zona de recepţie a melcului. Deţine o cameră frigorifică cu o capacitate de 2.000 de tone de depozitare, are un bazin de apă pentru spălarea melcilor care intră apoi la sacrificare, după care se face distribuţia către muncitori. Unitatea deţine grupuri sanitare şi o sală de mese. Personalul este instruit şi deţine echipament de protecţie.
Prelucrarea melcului
După ce melcii sunt spălaţi, se face decochilierea, iar apoi ajung în staţia de sterilizare, carnea urmându-şi cursul ei de prelucrare. Cochiliile de calitate se folosesc pentru a putea fi servite de către clienţi în restaurante, respectiv câte şase cochilii pe farfurie. Carnea se serveşte cu sos de usturoi şi mirodenii. Cochiliile care se sparg şi nu sunt de calitate superioară intră la o moară de măcinat, rezultând carbonatul de calciu, care poate fi folosit ca hrană complementară pentru melc.
Prima asociaţie autohtonă
Marcel Măcriş, preşedintele Consiliului de Administraţie al Cooperativei ?Escar Prod SCA?, a declarat: ?Escar Prod s-a înfiinţat în octombrie 2005 cu scopul de a prelucra şi promova carnea de melc din producţia fermelor membre. În prezent, membrii noştri sunt în număr de 213 fermieri, răspândiţi în 29 de judeţe. Capacitatea de vânzare este de 1000 tone anual şi avem deja asigurată desfacerea pe piaţa europeană şi cea nord-americană. Suntem în proces de a desface produse bio şi vom obţine certificare bio. Unele produse sunt deja agreate. Promitem să scoatem un produs cum nu are nimeni în lume. Investiţia va asigura 100 de noi locuri de muncă?.
Agricultură alternativă
Ideea de a porni această afacere cu melci aparţine unui grup de ?aventurieri?, care au avut curajul să pornească o afacere în ceea ce priveşte agricultura alternativă. Membrii Asociaţiei se consideră fermieri adevăraţi şi s-au înregistrat oficial cu firma.
Primarul comunei Teliu, Vasile Şerban, a declarat: ?Dacă Bucureştiul este capitala României, atunci putem spune că Teliu este capitala melcilor. Dumnezeu să binecuvânteze această zi!?.
Melci ?A LA ROUMANIE?
NECESAR:
- 100 buc. melc
- 40-50 g usturoi
- 30 g. sare
- bors sau zeamă de varză
- boia de ardei iute
- pentru 6 persoane
După ce spălăm bine melcii în mai multe ape, se introduc în apă clocotită cu sare, unde se tin 10 minute. Apoi se scot din apă, se scurg si cu ajutorul unei furculite se extrag din cochilie si se curătă. În continuare se pun din nou la fiert în zeamă de varză sau bors timp de 20-30 minute, după care se scot într-un vas în care am preparat mujdei de usturoi cu boia, unde se lasă 10-15 minute. În continuare vasul se introduce la cuptor, unde se tine până se încălzesc bine, iar apoi se pot servi cu garnitură de cartofi pai si un vin alb de calitate.