Tururi virtuale

Ariadna
   Caută:
   

Nr: 42-43
Ianuarie-Februarie 2008

Braşovul la Bruxelles
Meeting in Brussels
Reabilitarea Bisericii ?Sfântul Nicolae?
The renewal of ?Sf. Nicolae? Church
Le ravalement de l?Eglise ?Sf. Nicolae?
Il restauro della Chiesa ?Sf. Nicolae?
Bucătăria tradiţională braşoveană
Brasov?s Authentic
Authentique de Brasov
Autentico di Brasov
Banca Mondială sprijină Braşovul
The Roundabout Road
La voie-détour de Brasov
La tangenziale di Brasov
Bilanţul Instituţiei Prefectului
The Prefect?s Institution Balance
Le Bilan de l?Institution du Préfet
Il bilancio dell?Istituzione del Prefetto
Fosnich - Obicei specific la Rupea, Homorod, Buneşti, Dăişoara
The Vicinity
Les Voisinages
Le Vicinanze
Informator turistic la Bran
Touring Informant at Bran
Informateur touristique à Bran
Informatore turistico a Bran
Codlea, oraşul din Ţara Bârsei
The Town of Flowers
La ville des fleurs
La città dei fiori
Iarna la Predeal
Predeal in Winter
Predeal en hiver
Predeal nell?inverno
Unirea Principatelor Române
The Feast of January 24
La fête du 24 Janvier
La festa del 24 Gennaio
Omagiu lui Valentin Bakfark
The Renaissance Year
L?Anno Rinascimentale
Consulat britanic la Braşov
British Consulate at Brasov
Consulat Britannique à Brasov
Consolato Britannico a Brasov
Teliu, capitala melcilor
The Snails Factory
La Fabrique d?Escargots
La Fabbrica di Lumache
Aro-Palace - Turism de cinci stele la Braşov
Five stars tourism
Tourisme de 5 étoiles
Turismo di cinque stelle
Dezvoltarea metropolitană
Metropolitan Strategy in Brasov
Stratégie métropolitaine à Brasov
Strategia metropolitana a Brasov
Hiperdia - 10 ani de activitate
Hiperdia: 10 years after
Hiperdia, 10 ans après
Hiperdia, 10 anni dopo
Serviciul Evidenţa Persoanelor, modernizat
Voice-Data Communications
Comunicazioni Voce-Dati

Despre Brașov Cultură și tradiții Arhiva Redacția Contact

Teliu, capitala melcilor




     

La sfârşitul lunii ianuarie, în comuna Teliu, judeţul Braşov, a avut loc inaugurarea unei investiţii, de talie europeană, ?Fabrica de melci?. La eveniment au participat reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii, senatori şi deputaţi, reprezentanţi ai administraţiei judeţului, consilieri judeţeni, membri ai Agenţiei Naţionale pentru Creşterea Animalelor, membri Cooperativei Agricole, reprezentanţi ai consultanţei din Japonia şi mare parte din populaţia comunei Teliu.

Investiţie la standarde europene

După tăierea panglicii inaugurale, invitaţii au avut posibilitatea să viziteze fabrica, ce asigură o producţie de 5.000 de tone anual, materie primă la melc. Investiţia este împărţită în unitatea de procesare care conţine zona de producţie, zona de depozitare şi zona de recepţie a melcului. Deţine o cameră frigorifică cu o capacitate de 2.000 de tone de depozitare, are un bazin de apă pentru spălarea melcilor care intră apoi la sacrificare, după care se face distribuţia către muncitori. Unitatea deţine grupuri sanitare şi o sală de mese. Personalul este instruit şi deţine echipament de protecţie.

Prelucrarea melcului

După ce melcii sunt spălaţi, se face decochilierea, iar apoi ajung în staţia de sterilizare, carnea urmându-şi cursul ei de prelucrare. Cochiliile de calitate se folosesc pentru a putea fi servite de către clienţi în restaurante, respectiv câte şase cochilii pe farfurie. Carnea se serveşte cu sos de usturoi şi mirodenii. Cochiliile care se sparg şi nu sunt de calitate superioară intră la o moară de măcinat, rezultând carbonatul de calciu, care poate fi folosit ca hrană complementară pentru melc.

Prima asociaţie autohtonă

Marcel Măcriş, preşedintele Consiliului de Administraţie al Cooperativei ?Escar Prod SCA?, a declarat: ?Escar Prod s-a înfiinţat în octombrie 2005 cu scopul de a prelucra şi promova carnea de melc din producţia fermelor membre. În prezent, membrii noştri sunt în număr de 213 fermieri, răspândiţi în 29 de judeţe. Capacitatea de vânzare este de 1000 tone anual şi avem deja asigurată desfacerea pe piaţa europeană şi cea nord-americană. Suntem în proces de a desface produse bio şi vom obţine certificare bio. Unele produse sunt deja agreate. Promitem să scoatem un produs cum nu are nimeni în lume. Investiţia va asigura 100 de noi locuri de muncă?.

Agricultură alternativă

Ideea de a porni această afacere cu melci aparţine unui grup de ?aventurieri?, care au avut curajul să pornească o afacere în ceea ce priveşte agricultura alternativă. Membrii Asociaţiei se consideră fermieri adevăraţi şi s-au înregistrat oficial cu firma.
Primarul comunei Teliu, Vasile Şerban, a declarat: ?Dacă Bucureştiul este capitala României, atunci putem spune că Teliu este capitala melcilor. Dumnezeu să binecuvânteze această zi!?.

Melci ?A LA ROUMANIE?

NECESAR:
- 100 buc. melc
- 40-50 g usturoi
- 30 g. sare
- bors sau zeamă de varză
- boia de ardei iute
- pentru 6 persoane
După ce spălăm bine melcii în mai multe ape, se introduc în apă clocotită cu sare, unde se tin 10 minute. Apoi se scot din apă, se scurg si cu ajutorul unei furculite se extrag din cochilie si se curătă. În continuare se pun din nou la fiert în zeamă de varză sau bors timp de 20-30 minute, după care se scot într-un vas în care am preparat mujdei de usturoi cu boia, unde se lasă 10-15 minute. În continuare vasul se introduce la cuptor, unde se tine până se încălzesc bine, iar apoi se pot servi cu garnitură de cartofi pai si un vin alb de calitate.






PROMO




Copyright © Fundatia Umana
Created by S.C. Twin SoftWare S.R.L. Braşov