Anul acesta, SlanăFest a ajuns a doua oară la Brașov, organizat de breasla Meșteșugarilor din Transilvania şi Asociația Gospodarilor Maghiari din Brașov. Festivalul s-a ținut în curtea Bisericii Evanghelice Maghiare și s-a bucurat de mare succes. Au participat firme de carmangerie și săteni din județul Brașov care s-au întrecut în slăninile făcute în propria gospodărie. Standurile au fost pline cu delicatese culinare spre bucuria consumatorilor nerăbdători să le deguste.
• Juriu exigent
În cadrul târgului micilor producători locali s-au făcut jurizări separate pentru slănină, cârnați și mezeluri tradiționale. A fost premiată cea mai bună slănină.
Juriul a fost format din dr. Siko Barabasi Sandor – președinte, directorul Direcției Sanitar-Veterinare și Siguranța Alimentelor Covasna, Sebastian Dan – directorul filialei Brașov a Asociației Culturale Euro Est Alternativ (ACEEA), Kokoksi Hajnal – câștigătorul ediției 2018 a Slană Fest Brașov și Koszta Istvan, din partea gazdelor.
• Cea mai bună slănină
Cea mai bună slănină, în urma jurizării, a fost desemnată cea adusă de Halmagy Csaba. Secretul acestuia ne-a fost dezvăluit: în procesul de preparare, după ce este ținută slănina crudă șapte zile la sare, este lăsată să se odihnească încă trei zile în zeamă de varză, apoi dată la vânt să se zvinte și pusă la afumat. Locul secund i-a revenit unui sătean din Budila, Csiki Kalman, iar locul trei unuia din Apața, Lasazlo Attila.
• Praline de ciocolată cu slănină
Toată lumea a fost impresionată de un preparat la care nimeni nu se aștepta: pralinele de ciocolată cu slănină ale Mihaelei Tatiana Ulman, pastry chef și membru ACEEA. Aceasta ne-a declarat că pentru ea a fost o provocare participarea la un eveniment precum SlanăFest şi a încercat să combine ciocolata cu slănina.
Andrei CONTANTIN