Bucătărie tradiţională sănătoasă
|
|
Iubitorii de natură şi iubitorii de gastronomie tradiţională sănătoasă românească îşi pot alege un drum cultural care leagă Braşovul de Capitala Europeană, Sibiu. Pornind de la Şercaia, Mândra, Făgăraş, Beclean, Voila, Viştea şi continuând pe sub poalele Munţilor Făgăraş spre Sâmbăta, Drăguş, Lisa şi Recea ei pot poposi în pensiuni sau în gospodăriile populaţiei unde se pot bucura de bucătăria tradiţională, care reflectă natura oamenilor şi viaţa din această zonă. Apropierea de munte constituie o altă atracţie şi iubitorii de natură pot cutreiera pădurea în scurte drumeţii sau să urce până în creasta Munţilor Făgăraşului, pe cele patru tasee marcate. Turiştii se vor simţi din plin răsplătiţi la vederea unor peisaje de o rară frumuseţe.
Mese rafinate
Bucătăria tradiţională este viguroasă, consacrată necesităţii de a hrăni, cu mai puţine rafinamente decât pe alte meleaguri. Este în armonie cu natura şi, în general, mesele sunt consistente, de o simplitate rafinată. Se găsesc produsele specifice: mămăligă cu brânză, cu lapte, cu papară sau slănină, sarmale, ciorbe, preparate din pasăre sau porc, feluri simple dar săţioase, în care se fac simţite uşoare influenţe din bucătăria săsească şi din cea maghiară.
Zonă de păstori
Ca în orice zonă de păstori există o gamă largă de brânzeturi: caş, urdă, telemea, lapte în care parcă se simt aromele plantelor din păşunile alpine.
O deosebită varietate se remarcă în cazul mâncărurilor de post şi trebuie să recunoaştem că rareori mai aflăm locuri unde poţi mânca, de pildă, fasole frecată cu ceapă roşie murată, ciorbă de chimen sau mâncare de prune uscate. Nu există ceva despre care să poţi spune că este nemaiîntâlnit, dar totul este asezonat cu o nuanţă subtilă ce ţine de specificul locului.
Delectarea gurmanzilor
Pe acest drum cultural tradiţional, gurmanzii se pot delecta şi cu miel umplut, la cuptor sau la frigare, pastramă de oaie, vânat sau păstrăvi. Cei care doresc la sfârşitul mesei desert pot mânca cozonac şi plăcinte de casă. Cozonacul nu lipseşte niciodată de sărbători sau la mesele organizate cu ocazia anumitor evenimente.