Expoziție de produse tradiționale
|
|
Instituția Prefectului - Județul Brașov, în colaborare cu Direcția pentru Agricultură Județeană Brașov și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a Județului Brașov, a organizat în data de 30.01.2013, o expoziție cu scop de promovare a produselor tradiționale și ecologice din județul Brașov.
Evenimentul a avut loc în incinta localului Bistro 2003 (bd. Eroilor nr. 5, etaj 1 ? lângă sediul Instituției Prefectului ? Județul Brașov), cu participarea instituțiilor interesate, a factorilor de decizie locală, mass media și a tuturor cetățenilor interesați.
Peste 200 de produse tradiționale și ecologice
La eveniment au participat aproximativ 43 de producători care au expus peste 200 de produse tradiționale și ecologice.
Prefectul de Braşov, Mihai Mohaci, a declarat: "Am considerat necesară o astfel de expoziție pentru a promova produsele tradiționale brașovene, dar mai ales pentru a-i face cunoscuți pe producătorii care respectă, în totalitate, rețetele tradiționale. Factorii de decizie și, mai ales, cetățenii trebuie să fie informați cu privire la existența acestor produse care constituie elemente de identitate ale tradițiilor brașovene și motive de mândrie pentru fiecare brașovean. Producătorii tradiționali trebuie să fie încurajați și sprijiniți pentru a duce tradiția mai departe."
Tezaur românesc
Dorin Enache, directorul Direcției Sanitar Veterinare Braşov, a declarat: "Ne aflăm în mijlocul unui adevărat tezaur românesc compus din produse realizate după reţete vechi, specifice zonei, produse ce poartă marca bio. Această expoziţie este un preambul la Târgul ce urmează să fie organizat, în luna februarie, la Nurnberg-Germania, unde vom expune tezaurul gastronomic cu care ne mândrim. Carmangeria tradiţională are o savoare deosebită dată de carnea de porc obţinută în ferme proprii iar ştiinţa dozării ingredientelor adaugă un plus de valoare acestor bunătăţi. Produsele sunt realizate dupa reţete autentice, tradiţionale, fără aditivi sau conservanţi artificiali".
Promovarea alimentaţiei sănătoase
Dumitru Burtea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism-România, membru al Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor de Bucătari (WACS), a precizat: "Cu toţii ne aliniem unui desiderat european, tradiţiei şi unei alimentaţii sănătoase bazată exclusiv pe produse de calitate.
Bucătăria, pe langă latura artistică, are şi o latură spirituală, care trebuie descoperită de fiecare în parte şi trebuie promovată. Potenţialul Romaniei este enorm atât din punct de vedere uman, cât şi agricol, dar şi turistic şi este de datoria noastră să aducem în faţa Europei acest potenţial, valorificat prin târguri şi expoziţii în spaţiul UE."